Imádom a lila színt a tányéromon, és hajlamos lettem volna elfelejteni, hogy milyen finomságokat lehet a lilakáposztából készíteni, ha nem kapok egy kis inspirációt kedves blogger társamtól, Nóritól, a Diéták&Álmok szerzőjétől. Ő cukorbetegeknek, inzulin rezisztensek számára ír szuper recepteket, érdemes figyelemmel kísérni, amennyiben fogyókúráztok, vagy az előbb említett problémák valamelyikében szenvedtek. És itt a recept is, ami megihletett.
Most pedig lássuk, én mit készítettem lilakáposztából, amit gluténérzékenyek, tojásmentes, és tejmentes diétán lévők, vegetáriánusok és vegánok is bátran fogyaszthatnak.
Felcsigáztalak? Olvass csak!
Almás lilakáposzta és falafel:
Hozzávalók:
- 1 kis fej lilakáposzta
- 1 nagy golden alma
- 2 evőkanál olíva olaj
- só, bors, 1 teáskanál fahéj
- 200 g csicseriborsó liszt
- 1 vöröshagyma
- 1 evőkanál korianderzöld (szárított, vagy friss nagyon apróra vágva)
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- 1 evőkanál szárított vagy friss petrezselyem
- 1 teáskanál római kömény
- 1 evőkanál kölesliszt
Elkészítés:
A káposztát és az almát lereszeljük, kevés olíva olajon megpároljuk sóval, borssal és fahéjjal ízesítjük.
Közben a csicseriborsó liszthez adjuk a lehető legapróbbra vágott hagymát, fokhagymát, koriandert, petrezselymet, majd az őrölt római köményt is. Annyi vízzel hígítjuk, hogy formázható legyen a massza. Kis gombócokat formázunk belőle, megforgatjuk köleslisztben, és forró olíva olajban kisütjük. Nagyon harmonikus az íze a falafel-nek a káposztával. Éhesebb típusok egészítsék ki párolt kölessel vagy barna rizzsel.
Extrák: Gluténmentes, Tojásmentes, Tejtermékmentes, Laktózmentes, Rizsmentes, Szójamentes, Kukoricamentes, Mindenmentes, Ételintolerancia, Gyors, Gyerekbarát, Cukorbeteg, Inzulin rezisztens, olcsó, Karcsúsító, Vegetáriánus, Vegán, Ebéd