reggeli1.jpgVilág életemben antireggelizős voltam. Tinédzser koromban anyukám minden reggel próbált valamit belém diktálni, sajnos kevés sikerrel. Aztán amikor kismama lettem, minden megváltozott. Reggel kinyílt a szemem, és muszáj volt ennem valamit. Könyörögve néztem a kilenc hónap alatt minden vérvételes alkalommal az ott dolgozókra, hogy bemehessek minél hamarabb, mert éhen halok. Ti is így voltatok ezzel? Ez a reggeli éhség azóta is megvan, és már tudom mennyire fontos, hogy reggelivel induljon a nap.

Igen ám, de nem mindegy, hogy mivel töltjük meg a gyomrunkat. A parizeres zsemle, és a "gyorsan bedobok egy péksütit"  nem fogja ellátni hasznos tápanyagokkal a sejtjeinket. Ezerféle ötletem és receptem van, hogy reggeli gyanánt mit lehet fogyasztani, ma az egyik kedvencem mutatom meg nektek. Gyors, finom, tápláló, és egészséges.

reggeli2.jpg

Van kifogásod, hogy miért nem készíted te a reggelidet? Azt hiszed gyorsabb megvenni a reggelit a pékségben?

Itt a müzli receptem, elkészítése mindössze 3 percet igényel, a hozzávalókon persze változtathatsz a saját ízlésed szerint!

reggeli3.jpg

Gyümölcsös-zabpelyhes müzli

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál lágy zabpehely
  • 1 evőkanál nagy szemű zabpehely
  • 1 teáskanál chia mag (azték zsálya)
  • 1 evőkanál mag- és aszalt gyümölcs keverék
  • 2 evőkanálnyi málna
  • pár szem meggy
  • 2 dl rizstej

Elkészítés:

Előveszünk egy tálkát, és beletesszük a zabpelyheket, a chia magot, a mag keverékünket, a málnát, a meggyet, és felöntjük rizstejjel. A legjobb, ha mindezt már este elkészítjük, így reggelre minden hasznos anyag kioldódik a magvakból, kellően puha és lágy lesz, és az azték zsálya is meg tud duzzadni egy kicsit. 

Kisokos:

  • A mag-és aszalt gyümölcs keveréket én már jó előre elkészítem egy nagy csavaros üvegben, így a reggeli összeállításánál már csak ki kell vennem belőle egy evőkanállal. Ezt ízlés szerint állítjuk össze. Én általában teszek bele mandulát, mazsolát, tökmagot, aszalt sárgabarackot, de van hogy napraforgómagot, lenmagot, vagy aszalt szilvát.

 

  • Amit az azték zsályáról tudni érdemes: Természetes omega 3 zsírsav forrás, proteinben és antioxidánsokban gazdag, magas az ásványi anyag tartalma (kálcium, magnézium, vas, cink, réz, kálium), és ráadásul évekig tárolható. Szuper hozzávalója a reggelinknek.

 

chia1.jpg

  • A zabpehely lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, így egész délelőtt kitart az energia, amit belőle nyerünk. A nagy kekszgyártók is azt reklámozzák, hogy amiben zab van, az meghozza a délig tartó energiát, csak ezzel az a baj, hogy a zab a legkevesebb bennük, bezzeg a cukor és a térfogatnövelő szerek. Tökéletesen növelik a mi térfogatunkat is...

 

Szerintem az a biztos, amit magunk készítünk, hidd el, nem tart tovább ezt a reggelit összedobni, mint sorban állni a boltban a kasszánál. Sőt!

És mint írtam, ha este készíted, reggelre még jobb lesz, így a " de én reggel zombi vagyok" szöveg rossz kifogás!

 

reggeli4.jpg

 

Extrák:

Laktózmentes, Tojásmentes, Vegetáriánus, Gyerekbarát (3 év felett a magvak miatt), Gyors: 3 perc

 

Címkék: Gyors Vegetáriánus Laktózmentes Gyerekbarát Tojásmentes

A bejegyzés trackback címe:

https://iz-illat-varazslat.blog.hu/api/trackback/id/tr456412493

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A tökéletes reggeli receptje 2014.06.26. 08:39:39

Vajas kifli csípős paprikával. Van ennél jobb? Felszabadult pár hely a IV. VIlágevő Vietnami Vacsorára! És még tart a JÁTÉK!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CheetahRabbit 2014.06.26. 06:48:06

Ez akkor 3 perc, ha előtte mindent megvettél napok alatt. És nincs benne hús, viszont áztatott fűrészpor az

CheetahRabbit 2014.06.26. 08:51:19

Ez akkor 3 perc, ha előtte mindent megvettél napok alatt. És nincs benne hús, viszont áztatott fűrészpor az egész.

RGabi 2014.06.26. 08:54:21

Tény, hogy nálam ezek az alapanyagok mindig megtalálhatóak. :) A többi ízlés dolga..:)

Ironkovacs 2014.06.26. 09:20:34

ne vedd sértésnek, de egy légkondis irodában a titkárnőnek megfelelhet mint a Győri "déligtartó lendülete"
de egy nyáron fizikai munkát végző férfi számára inkább arra jöjjenek rá a tudósok, hogy hogy lehet a baconös tükörtojást gyorsabban elkészíteni.

Morrancs 2014.06.26. 09:58:49

@RGabi: Jól állhatsz anyagilag, ha mindig van otthon friss málna meg meggy. Főleg málna, amit kb. fél napig lehet eltartani megromlás nélkül.

RGabi 2014.06.26. 10:07:41

Vidéki lány vagyok, a családban van kert,így málna és meggy is...ingyen :) és jelentem a kerti málna 5 napig csücsült a hűtőmben romlás nélkül.. A gyümölcs teljesen opcionális, nyáron frisset,télen aszaltat használok. Szép napot!

RGabi 2014.06.26. 10:14:50

@Ironkovacs: örülök, hogy olvasod a blogom, ha megnézed a rövid összefoglalót, láthatod, hogy eredetileg anyukáknak szántam az írásaim, akik nem járnak a bányába. Nekik elég tápláló ez a fajta reggeli. Ha kipróbálod,meg fogsz lepődni, hogy milyen sokáig nem vagy éhes,max tegyél több hozzávalót a reggelibe! :)

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.06.26. 10:54:08

@RGabi:

Rizstej is van vidéken?

Csak kérdezem :DDD

RGabi 2014.06.26. 10:57:39

@polyvinyl: persze. Sőt a zabot is én termesztem,meg a mandulát is. Éjszakánként gyümölcsöt aszalok,és néha elzarándokolok az aztékokhoz zsályáért. :D

pannonfunk 2014.06.26. 11:11:51

Ennél sokkal egyszerűbb, ha a nem romlandó dolgokat (ilyen-olyan zabpehely, magok), megfelelő arányban nagy adagban összekeverjük, és befőttesüvegekbe töltjük. Én pl. ezt szoktam. Még az aszalt gyümölcs is mehet bele, csak frisseket kell az adott adaghoz adagolni.

Szóval a poszt zanzásítva: egyél házilag készült müzlit reggelire, 3 perc alatt kész van. Ha lusta vagy hozzá, akkor vegyél jó minőségű müzlit (ne a Cerbonás fűrészport, meg ne is az angolszász konyháról jövő agyoncukrozott krancsikat, hanem a német-svájci típusú müzlit), pár kanál, öntsd le tejjel, joghurttal, ízlés szerint adjál hozzá friss gyümölcsöt is.

Tény, hogy hatékonyabban el lehet adni egy ilyen írást, ha jó bonyolultnak tűnik, kiskanál, nagykanál, azték zsálya, kutyafüle, stb :) Ezzel most nem a blog íróját akarom fricskázni, sokkal inkább azokat, akiket csak így lehet rávenni, hogy normálisan reggelizzenek :)

Lángharcos 2014.06.26. 14:15:39

@pannonfunk: Tehát aki eltér tőletek, az "nem normális" - világos :P

2014.06.26. 14:21:31

@Ironkovacs: Mondjuk, a bobcat motorháztetején :)

lalanc 2014.06.26. 14:57:32

A Chia mag mehet kismamának? Eddig nem mertem enni... 12hetes.

RGabi 2014.06.26. 15:01:03

@lalanc: Egyél nyugodtan, ha jól esik. Az omega3 csak jót tesz!:)

pannonfunk 2014.06.26. 19:00:22

@Lángharcos: Próbáljuk már a morális/értékrendi és a biológiai normalitást szétválasztani :) Egy szóval nem mondtam, hogy nem normális az, aki nem reggelizik normálisan. A normális reggelin azt értem, hogy olyan táplálkozás, amivel az ember életminősége (életkor, hogy érzi magát, stb.) kimutathatóan javul. Nem anekdota szintjén (a szomszéd néni barátjának az ismerőse csak egy cigit szív el a vécén reggel miközben dob egy sárgát, oszt mégis milyen jól érzi magát :) ), hanem ahogy tudományos kísérleteket szoktak végezni :)
süti beállítások módosítása