Annyira vágytam már egy kis olaszos ízvilágra, így megszületett ez a fogás. Mivel tésztát nem ehetek, ezért kölessel készült. Opcionálisan fogyasztható spagettivel is, akinek nincsenek gondjai a gluténnal, de meg kell hagyni, kölessel is nagyon ízletesre sikeredett. Remek választás akkor is, ha gyerek van a családban, és anya unja már, hogy mindig bolognai spagettit kell főzni. Készülhet egész kicsi gombócokkal is, de van aki gigantikus méretűt készít inkább. Utóbbit szerintem az választja, aki nem szeret a gombócgyártással bíbelődni. Igazam van? Én az arany középutat választottam, közepes méretű gombócokat formáztam.
Jöhet hétvégére? Egy esős napon téged is jobb kedvre derít majd!
Paradicsomos húsgolyók kölessel:
Hozzávalók:
- 30 dkg darált sertéscomb
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál csicseriborsó liszt
- 250 g köles
- 500 g paradicsompüré
- 1 evőkanál cukor(amilyet használsz)
- 1 evőkanál balzsamecet
- ízlés szerint kakukkfű, oregano, bazsalikom, só
Elkészítés:
A hagymákat apróra vágjuk, majd összekeverjük a sózott darált hússal, és a csicseriborsó liszttel. Gombócokat formálunk belőle. A kölest közben feltesszük főni a rizsfőzőbe, másfélszeres vízzel. Egy lábosba töltjük a paradicsompürét, hozzáadjuk a sót és a fűszereket, majd megcukrozzuk, beleöntjük a balzsamecetet, és amikor forr, belehelyezzük a húsgombócokat. Ezután alacsonyabb lángon körülbelül 40 perc alatt puhára főzzük a gombócokat, majd frissen főtt kölessel tálaljuk.
Extrák: Gluténmentes, Laktózmentes, Tejtermékmentes, Tojásmentes, Rizsmentes, Kukoricamentes, Szójamentes, Mindenmentes, Ételintolerancia, Gyerekbarát, Ebéd, Olcsó