Ha tegnap ablakot pucoltál, megérdemelsz egy kis vasárnapi kényeztető süteményt. A baj csak azzal van, ha neked kell ezt is megsütni. Egy szuperanyának ez azonban nem lehet akadály. Ha nagyobbak a gyerekeid, akkor fogd be őket, biztos szívesen gyúrnak tésztát. Ha kicsi a baba, keríts egy segítő apukát, vagy nagymamát. Mondjuk nekem a sütés is kikapcsolódás tud lenni, ha addig egy kicsit más foglalkozik a babával. Ha pedig hiper-szuperanya vagy, akkor hajnali 4kor sütöd, mire felkel a család, kész van.
Na jó, ez azért elég extrém, nem? Vagy van ilyen köztetek? Respect!
Lényeg a lényeg, nyomás kakaós csigát sütni.
Kakaós csiga:
Hozzávalók:
Tészta:
- 0,5 kg finomliszt, vagy 30 dkg finom, 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 dl tej
- 10 dkg kókuszvirág cukor
- víz
Töltelék:
- 10 dkg vaj
- 5 evőkanál kakaópor
- 10 dkg kókuszvirág cukor
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl langyos tejben, majd hozzáadjuk a lisztet, a cukrot, és annyi vizet, hogy gyúrás után lágy, ám mégsem ragacsos tésztát kapjunk. A bedagasztott tésztát letakarjuk tiszta konyharuhával, és 40 percig kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk ujjnyi vastagságúra. 7 dkg vajat felolvasztunk, összekeverjük a kakaóporral és a cukorral. Ezzel megkenjük az egész tésztát, és szorosan feltekerjük. A tekercset felszeleteljük, és egymás mellé illesztjük a csigákat egy kivajazott tepsibe. A tetejét megkenjük a maradék 3 dkg olvasztott vajjal, és még további fél órát kelesztjük letakarva a tepsiben. 180 fokra előmelegített, alsó-felső sütés funkción körülbelül 40 percig sütjük. Mielőtt kivesszük, bökjük meg egy hústűvel a csigák között, ha kihúzzuk a hústűt és nem ragad rá a tészta, illetve a teteje is szépen megpirult, akkor elkészült.
Figyelem! Várjuk meg amíg kihűl, mert csúnya hasfájást okoz a forró kakaós csiga!
Extrák: Hagyományos, Tojásmentes, Vegetáriánus, Gyerekbarát, Nasi