lavender-362117_1280.jpg

Legyen szó bármilyen égésről, az orvosi levendula első számú megoldás.

Ha egy kicsit visszatekintünk a múltba, a francia aromaterápia atyja, René-Maurice Gattefosse kémikus, laborban való kísérletezés közben megégette magát, és azonnal a mellette legközelebb lévő levendula illóolajjal teli edénybe mártotta égett kezét. Ekkor fedezte fel, hogy a levendula amellett, hogy azonnal csillapította a fájdalmát, alkalmas volt arra is, hogy a sebeket heg nélkül gyógyítsa.

A levendulák közül az orvosi levendula (lavandula angustifolia) a leginkább közismert, és használatos az országunkban. Az orvosi levendula illóolaja gyerekek mellett is biztonsággal alkalmazható. Felhasználása nagyon sokrétű, kiváló fájdalomcsillapító, bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, görcsoldó, vérnyomás csökkentő, idegnyugtató, molyűző, és még sorolhatnánk. Minden problémánál máshogy alkalmazandó. (inhalálás, bedörzsölés, fürdő, stb)

Ma az égésre fogunk kitérni. Legyen az napégés, egyéb égési sérülés, a kezelés azonos.

fire-18891_1280.jpg

A példa sajnos személyes. Család kimozdult, hozzátáplálás megkezdődött, a mikró másfajta, gyorsabban melegít, a baba éhes, az asztal túl közel, baba kalimpál a kis kezével, belenyúl a forró ételbe, hozzákap a pofijához, kész a baj. Pici folt, de megégett, azonnal hólyagosodik.

Gondolom mással is történt már hasonló eset, vagy netán még rosszabb is, a lényeg, hogy legyünk úrrá a pánikon, és azon, hogy szaranyának érezzük magunkat, lássuk el azonnal. Az égésnél minden perc számít.

Egy anya mindig hord magánál egy 10 ml-es lavandula angustifolia illóolajat. Szerencsére. Gyerek arcára azonnal egy csepp, ezzel megakadályozzuk a tovább-égést, hólyagosodást. Ezután az elején 5-10 percenként ismét pöttyintünk rá 1 csepp illóolajat.

Éjszakára az alábbi keverékkel kenjük be:

  • 1 evőkanál körömvirág olaj
  • 4-5 csepp orvosi levendula illóolaj

marigold-237828_1280.jpg

vagy:

  • 5 g shea vaj
  • 4-5 csepp orvosi levendula

Ha szerencsétek van, nem dörzsöli le. Az én kislányom folyton ledörzsölte. Így a seb is folyton leesett, de kb 4-5 nap alatt gyógyul. Ha leesik a maradék seb,akkor is kenegesd a keverékkel, hogy ne maradjon heg.

Ha meleg van, fújhatod szórófejes flakonba töltött levendula aromavízzel a sebet. Illetve ha van tiszta aloe vera gel nálad, ahhoz is tehetsz 1-2 csepp levendula illóolajat, és azt a sebre, főleg amikor még friss, forró. Fontos, hogy ne hanyagold el, addig kenegesd, amíg teljesen el nem múlik.

aloe-16448_1280.jpg

Figyelem, nagy felületű, kiterjedt égési sérülésnél azonnal forduljunk orvoshoz!

Az orvosi levendula illóolaja legyen 100% tisztaságú, kiváló minőségű. Ajánlom: Panarom, Pannonhalmi

 

Címkék: baba Aromaterápia Bőrápolás Házi kozmetika Égés

A bejegyzés trackback címe:

https://iz-illat-varazslat.blog.hu/api/trackback/id/tr396542003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RGabi 2014.07.26. 10:43:12

@VoluntartistA: 1. saját példámat írtam. 2. A lap alján ott van,hogy forduljon orvoshoz,ha nagy a baj.
3. Hűtheti vízzel,nem mondtam,hogy rossz. A levendula jobb.Ha nem értesz hozzá,ne kommentelj.köszi.
4. És nem üzletelek,kisbabával vagyok itthon.köszi
süti beállítások módosítása