A pizza nálunk nagy kedvenc, ma is ezt készítettünk. Ennek kapcsán jutott eszembe, hogy jó pár évvel ezelőtt, amikor épphogy 20 évesen Downunder éldegéltünk és dolgoztunk, volt olyan hónap, hogy minden nap pizzát ettünk, és nem tudtuk megunni. Zárójelben megjegyzem azért voltunk ilyen fanatikusak, mert pizzériában folyt a munka, és minden este járt egy ingyen pizza. Kipróbáltuk szinte az összes feltét variációt, ami létezik, és csodával határos módon megúsztuk elhízás nélkül. Azóta csiszoltunk a tudáson, és itthon is gyakran készítünk pizzát, hol a sütőben, hol a kemencében. Ma is többféle készült, de a kedvencem receptjét osztom meg veletek.
Tegye fel a kezét, aki nem szereti! Van ilyen?
Pizza tészta:
Hozzávalók:
- 1 kg finomliszt, vagy 60 dkg finomliszt, 40 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 1 csomag friss élesztő
- 2 teáskanál só
- 1 nagy pohár natúr joghurt
- 2 evőkanál olívaolaj
- víz
Elkészítés:
Az élesztőt elmorzsoljuk kevés vízben, adunk hozzá egy kanál lisztet, és egy kanál melegített natúr joghurtot, megvárjuk, amíg felfut. Ezután hozzátesszük a maradék joghurtot, sót, olíva olajat, és apránként a lisztet. Kézzel folyamatosan dolgozzuk össze, és adagoljuk hozzá a vizet addig, amíg el nem érjük a tipikus kelt tészta állagot. Ne legyen kemény a tésztánk, de ha túl lágy, akkor ragacsos lesz. Ez sajnos gyakorlás kérdése. Ha begyúrtuk, kicsit belisztezzük, és letakarjuk egy piros konyharuhával. Ha hiszitek, ha nem, a piros konyharuha alatt jobban kel a tészta, mint a kék alatt. :)
Pizza szósz:
Hozzávalók:
- 1 doboz paradicsompüré, vagy 3 dl házi paradicsomszósz
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál cukor
- 1 evőkanál balzsamecet
- 2 evőkanál olíva olaj
- 1 teáskanál Provence-i fűszerkeverék
- 2 gerezd fokhagyma
- Kevés friss bazsalikom, kakukkfű, oregano a kertből
Elkészítés:
A paradicsomszószba keverjük a sót, cukrot, balzsamecetet, olíva olajat, fűszerkeveréket, az aprított fokhagymát, és a szintén kicsire vágott kerti fűszereket.
Pizza feltét:
Rengeteg féle feltétet helyezhetünk a pizza tetejére, most a jelenlegi kedvencemet kell, hogy kipróbáljátok! Nem fogtok csalódni!
Hozzávalók:
- 4 szelet házi, vagy nagyon jó minőségű lehelet vékony füstölt sonka
- 10 szem olíva bogyó
- 1 evőkanál mag mix: mandula, mogyoró, kesudió
- 6 dkg gorgonzola
Elkészítés:
Miután kinyújtottuk a pizzatésztát, megkenjük a paradicsomos szósszal, ráhelyezzük a leheletvékony sonkaszeleteket, az olíva bogyót, majd megszórjuk a magokkal és rádaraboljuk a gorgonzola sajtot. Sütőben kb 20-25 percig sütjük 180 fokon, kemencében 10 perc alatt kész, ha jól be van fűtve.
Az íz mennyei, aki teheti gurítson le mellé egy pohár kiváló minőségű száraz vörösbort!
Extrák: Tojásmentes, Hagyományos, Gyerekbarát,