Pizzát? Bármikor!!!

 2014.07.14. 07:02

p7.jpg

A pizza nálunk nagy kedvenc, ma is ezt készítettünk. Ennek kapcsán jutott eszembe, hogy jó pár évvel ezelőtt, amikor épphogy 20 évesen Downunder éldegéltünk és dolgoztunk, volt olyan hónap, hogy minden nap pizzát ettünk, és nem tudtuk megunni. Zárójelben megjegyzem azért voltunk ilyen fanatikusak, mert pizzériában folyt a munka, és minden este járt egy ingyen pizza. Kipróbáltuk szinte az összes feltét variációt, ami létezik, és csodával határos módon megúsztuk elhízás nélkül. Azóta csiszoltunk a tudáson, és itthon is gyakran készítünk pizzát, hol a sütőben, hol a kemencében. Ma is többféle készült, de a kedvencem receptjét osztom meg veletek.

Tegye fel a kezét, aki nem szereti! Van ilyen?

koll_3.jpg

Pizza tészta:

Hozzávalók:

  • 1 kg finomliszt, vagy 60 dkg finomliszt, 40 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 1 csomag friss élesztő
  • 2 teáskanál só
  • 1 nagy pohár natúr joghurt
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • víz

Elkészítés:

Az élesztőt elmorzsoljuk kevés vízben, adunk hozzá egy kanál lisztet, és egy kanál melegített natúr joghurtot, megvárjuk, amíg felfut. Ezután hozzátesszük a maradék joghurtot, sót, olíva olajat, és apránként a lisztet. Kézzel folyamatosan dolgozzuk össze, és adagoljuk hozzá a vizet addig, amíg el nem érjük a tipikus kelt tészta állagot. Ne legyen kemény a tésztánk, de ha túl lágy, akkor ragacsos lesz. Ez sajnos gyakorlás kérdése. Ha begyúrtuk, kicsit belisztezzük, és letakarjuk egy piros konyharuhával. Ha hiszitek, ha nem, a piros konyharuha alatt jobban kel a tészta, mint a kék alatt. :)

Pizza szósz:

Hozzávalók:

  • 1 doboz paradicsompüré, vagy 3 dl házi paradicsomszósz
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • 2 evőkanál olíva olaj
  • 1 teáskanál Provence-i fűszerkeverék
  • 2 gerezd fokhagyma
  • Kevés friss bazsalikom, kakukkfű, oregano a kertből

Elkészítés:

A paradicsomszószba keverjük a sót, cukrot, balzsamecetet, olíva olajat, fűszerkeveréket, az aprított fokhagymát, és a szintén kicsire vágott kerti fűszereket.

k2_1.jpg

Pizza feltét:

Rengeteg féle feltétet helyezhetünk a pizza tetejére, most a jelenlegi kedvencemet kell, hogy kipróbáljátok! Nem fogtok csalódni!

Hozzávalók:

  • 4 szelet házi, vagy nagyon jó minőségű lehelet vékony füstölt sonka
  • 10 szem olíva bogyó
  • 1 evőkanál mag mix: mandula, mogyoró, kesudió
  • 6 dkg gorgonzola

Elkészítés:

Miután kinyújtottuk a pizzatésztát, megkenjük a paradicsomos szósszal, ráhelyezzük a leheletvékony sonkaszeleteket, az olíva bogyót, majd megszórjuk a magokkal és rádaraboljuk a gorgonzola sajtot. Sütőben kb 20-25 percig sütjük 180 fokon, kemencében 10 perc alatt kész, ha jól be van fűtve.

Az íz mennyei, aki teheti gurítson le mellé egy pohár kiváló minőségű száraz vörösbort!

p9.jpg

Extrák: Tojásmentes, Hagyományos, Gyerekbarát,

 

 

 

Címkék: Gyerekbarát Tojásmentes Hagyományos

A bejegyzés trackback címe:

https://iz-illat-varazslat.blog.hu/api/trackback/id/tr966505855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyűrött Papír 2014.07.15. 11:32:42

Arra számítottam, hogy lesz egy tuti hogyan, erre tizenkettő egy tucat unalomig ismert írás.
Erre is igaz, hogy mindenki magának találja meg a receptjét, amit más nem ért meg.
Sosem értettem, miért nehéz súlyt írni!? Egy csomag friss élesztő? Hány grammos? 42 v 50g?
180 fok? Légkeverés, Alsó-felső sütés? Alulra, középre vagy fölülre helyezve? Forró tálcára téve, vagy kint a hidegre és úgy bele?
Biztos aki profi az leveszi ebből. Kemence!? Kinek íródott? :))

Gyűrött Papír 2014.07.15. 11:39:42

Jah, előzetes moderáció!?
Mitől is kell félni egy pizza leírás kommentálásánál?

Robiekin · http://megfizethetetlenegeszseg.blogspot.hu/ 2014.07.15. 11:39:44

Pizzaaaaaaaaaaaaaaaa:)
Joghurt biztos jó, de nem szükséges...

2014.07.15. 11:39:46

Hány pizza lesz ennyi alapanyagból?

RGabi 2014.07.15. 11:46:24

@Gyűrött Papír: Próbáltam leírni a mennyiségeket, de én tényleg az érzésre összedobom típus vagyok. Igazad van, én egy csomag friss Budafoki élesztőt használtam, az úgy tudom 20 grammos. A sütőt 180 fokra előmelegítem, alsó-felsőn sütöm, és az utolsó 5 percben légkeverésesen, hogy rápiruljon a sajt. Középre teszem a sütőben, és hideg tálcára, mert ha melegre teszem akkor túlkel a tészta sütés előtt. Mint már korábban írtam vidéken lakom, hidd el sok háznál van kemence! Sütőben is működik, csak a kemence ízt nehéz pótolni. Itthon a panelban én is a sütőben sütöm. Ha van kérdés még írj bátran!:)

RGabi 2014.07.15. 11:47:52

@Gyűrött Papír: Azért moderálom, mert nem szeretném, hogy hirdetésekkel szétspammeljék az oldalam.

RGabi 2014.07.15. 11:48:43

@Robiekin: Szerintem lágyabb, légiesebb lesz tőle a tészta, jó pár éve így készítem. Próbáld ki!:)

RGabi 2014.07.15. 11:50:22

@little troll: 5 db nagyobb pizza jön ki belőle. Én kerekre sodrom, de ha átlagos nagy, lapos tepsiben sütöd, akkor kb 4 nagy lesz.

Tigris2 2014.07.15. 12:15:14

@RGabi: Csak megjegyzem, a friss budafoki élesztő 50 g, ha a sárga csomagosra gondolsz.

RGabi 2014.07.15. 12:17:14

@Tigris2: Akkor 50 g. Szuper, mai találós kérdés megválaszolva! :)
süti beállítások módosítása