Almás-mákos quinoa

 2014.10.08. 21:29

a5.jpg

Jelentem ez az étel az új kedvencem! A hétvégén rengeteg almát kaptunk, ezért evidens volt, hogy a héten valamelyik ebédhez felhasználom őket. Mi ezt az ételt főételként fogyasztottuk, mellé egy hagyományos karalábé leves készült, remekül kiegészítették egymást. De kezdjük az elején. Mi is az a quinoa?

A quinoa a paraj és a céklafélék rokona, valójában nem is gabona, de mivel hasonló a felhasználása, mint a gabonáknak, ezért manapság ide sorolják. Dél-Amerikából származik, és az inkák egyik kedvelt eledele volt, ők a magok anyjának nevezték. És miért jó, ha fogyasztjuk? Lássuk csak!

  • Gluténmentes
  • Lassan lebomló szénhidrát, sok rostot tartalmaz, ezért kiváló cukorbetegek, inzulin rezisztensek számára is
  • Nagyon nagy a vitamin és ásványi anyag tartalma (B vitaminon, C, E vitamin, Béta karotin, gazdag magnéziumban, kálciumban, vasban, káliumban, foszforban, cinkben)
  • Esszenciális aminosavakban gazdag
  • Telítetlen zsírsavakat tartalmaz

Ha még nem tetted, próbáld ki, édesen és sósan egyaránt ínycsiklandó!

a4_2.jpg

Almás-mákos quinoa:

Hozzávalók:

  • 10 db alma ( ki milyen fajtát szeret)
  • 150 g quinoa
  • 1-2 evőkanál méz
  • 1 teáskanál fahéj
  • 3 evőkanál mákliszt, vagy apróra darált mák
  • 2 evőkanál mandulaliszt (akár elhagyható)
  • 1 teáskanál kókuszolaj

koll_13.jpg

Elkészítés:

A quinoát másfélszeres vízben ízesítés nélkül megfőzzük. Én ezt ismét a rizsfőzőmben tettem meg, így nem kellett vele külön foglalatoskodni. (Látjátok mennyi mindenre jó? ) Közben meghámozzuk az ipari mennyiségű almát és szeletekre vágjuk a magház eltávolítása után. A háromnegyed rész almát kevés vízben feltesszük főni mézzel és fahéjjal ízesítjük. Ha a quinoa megfőtt egy kókuszolajjal kikent tepsibe egyengetjük. Megszórjuk a tetejét mandulaliszttel, majd ráhelyezünk egy réteg szeletelt nyers almát. Ezután megszórjuk a mákliszttel, majd rákupacoljuk a megfőtt almát és alaposan meglocsoljuk a mézes-fahéjas levével. 180 celsius fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt pirosra sütjük a tetejét. Ha kihűlt, már fogyaszthatjuk is.

a6_1.jpg

Extrák: Gluténmentes, Tejtermékmentes, Laktózmentes, Mindenmentes, Kukoricamentes, Rizsmentes, Tojásmentes, Szójamentes, Ételintolerancia, Gyors, Gyerekbarát, Ebéd, Nasi, Vegetáriánus, Karcsúsító

Címkék: Gyors Vegetáriánus Ebéd Gluténmentes Laktózmentes Gyerekbarát Karcsúsító Tojásmentes Nasi Ételintolerancia Kukoricamentes Szójamentes Rizsmentes Mindenmentes Tejtermékmentes

A bejegyzés trackback címe:

https://iz-illat-varazslat.blog.hu/api/trackback/id/tr46772451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

estrella_ 2014.11.21. 16:32:29

Most itt hirtelen vagy három receptedet csinálnám meg azonnal, de ez viszi a pálmát, a napokban biztosan megsütöm, köszi! :)
süti beállítások módosítása