A hajdina, vagy más nevén pohánka botanikailag a keserűfű félék közé tartozik. Manapság mégis a gabonafélékhez sorolják, mert magját hasonlóan fogyasztják, mint a búzát. Tápanyagtartalmát tekintve 50-70%-ban tartalmaz szénhidrátot, valamint 15-20%-ban keményítőt. Élelmi rostban gazdag, ami kedvezően befolyásolja a belek működését, mivel csökkenti a széklet belekben töltött idejét (tranzit időt) annak térfogatának növelésével, így megelőzheti a rosszindulatú daganatok kialakulását. Gazdag B vitaminokban, és E vitaminban. Ásványi anyag tartalma sem elhanyagolható, tartalmaz káliumot, kálciumot, cinket, és magnéziumot is.
Ezen kívül megtalálható benne a rutin (P vitamin), amely jól alkalmazható kapilláris vérzéseknél, és a magas vérnyomás kezelésénél. Utóbbi esetben gyógytea keverék alapanyagaként is alkalmazzuk a fitoterápiában.
Nem elhanyagolható, hogy a hajdina gluténmentes!
Most, hogy tudjátok, mennyi mindenre jó a hajdina, és milyen sok vitamin és ásványi anyag van benne, itt az ideje, hogy kipróbáljátok ezt a rendkívül gyors, és finom ételt!
Ettél már hajdinát?
Tonhalas avokádós hajdina:
Hozzávalók:
- 250 g hajdina
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 kis doboz tonhal növényi olajban (nálam most Rio mare)
- 1 érett avokádó
- 1,5 citrom leve
Elkészítés:
A hajdinát háromszoros vízmennyiségben 1 gerezd fokhagymával, és kevés sóval megfőzzük. Én ezt a rizsfőzőmben tettem meg, így azon kívül, hogy beletettem az alapanyagokat, semmi gondom nem volt vele. Egy tálba belekockázzuk az avokádót, belekanalazzuk a tonhalakat, és meglocsoljuk 1,5 citrom levével. Ezután nincs más dolgunk, mint a frissen elkészült hajdinát hozzákeverni. Gyors, laktató, finom!
Extrák: Gluténmentes, Tojásmentes, Laktózmentes, Rizsmentes, Kukoricamentes, Szójamentes, Mindenmentes, Ebéd, Gyors, Gyerekbarát