A mai ebéd majdnem olyan lett, mint a mama húslevese. Azért csak majdnem, mert szerintem tökéletes húslevest csak a nagymamám tud készíteni a maga 84 esztendejével. Hiába ugyanaz az alapanyag, valahogy az övé mindig finomabb. Titokban biztos belefőzi az összes szeretetét, azért olyan jó. A nagymamák már csak ilyenek.
Ma én is próbálkoztam, már sokadszorra, és kijelenthetem, ez is nagyon finom lett. A húslevest mindenki másképp csinálja egy kicsit, ahány ház annyi szokás, szokták mondani.
Próbáljátok ki ezt a fajtát, eddig aki kóstolta, nem tudott neki ellenállni.
Húsleves házi csirkéből:
Hozzávalók:
- 2 db csirkeszárny
- 1 db csirke far-hát
- 1 db csirkemell csonttal
- 2 db csirkeláb
- belsőségek: szív, zúza
- 8 db sárgarépa
- 3 db fehérrépa
- 1 kicsi kelkáposzta
- 1 db hagyma
- 1/2 csomag cérnametélt
- só, egész bors
Elkészítés:
A csirkét feldaraboljuk, és a szárnyakat, far-hátat, csirkemell csontot vagy a hússal együtt, a csirkelábakat és a belsőségeket hideg sós vízben feltesszük forrni. Ha egész csirkénk van, a combját, máját, és esetleg a melle húsát külön készítjük el, nem főzzük a levesbe. Közben megtisztítjuk a zöldségeket, feldaraboljuk hosszúkásra, vagy karikára a répát, fehérrépát, kelkáposztát félbe vágjuk, a hagymát egészben hagyjuk. Amikor elkezd forrni a leves, rögtön alacsony lángra kapcsoljuk, hogy az csak gyöngyözzön. És most jön a titok, alaposan leszedjük róla a habot. Fogunk egy kicsi szűrőt, és egy hideg vízzel teli tálat, és komótosan addig szedjük a habot, amíg egy icipicit is látunk rajta. Ha ezt megtesszük, szép átlátszó, tiszta levest kapunk. Ha nem jól csináljuk, zavaros lesz. A habozás után beletesszük a zöldségeket, a borsot, és lassú tűzön épphogy csak forraljuk addig, amíg a zöldségek vajpuhák nem lesznek, illetve a hús is omlóssá válik. Aki nem szereti a csontos húst, az is főzze bele, mert attól zamata a levesnek. Utána nem muszáj megenni, hívj egy idősebb családtagot, tuti szívesen elfogyasztja.
Ezután kifőzünk kevés cérnametéltet, és már tálalhatunk is. Aki szereti dobja fel csípős paprikával.
Extrák: Tojásmentes, Tészta nélkül Gluténmentes, Laktózmentes, Gyerekbarát, Hagyományos