napv1.jpg

Itt a meleg nyár, ilyenkor apuka legszívesebben gyorsan elhagyja az irodát, összeszedi a családot, és startol a strandra, vagy hétvégén a Balatonra. Szuperanya pedig hétköznap gondosan elkészíti a házi napvédő kencét, nehogy túlpiruljon a család apraja-nagyja. Igen ám, de hogyan? Ezerféle recept kering az interneten, én leírom a sajátomat, hátha ti is kedvet kaptok hozzá!

Először is nézzük az összetevőit. Kell nekünk shea vaj, kakaó vaj, sárgarépa vagy körömvirág macerátum, cink-oxid por, egy kis levendula illóolaj, és ha esetleg a szekrényben lapul még méhviasz, azt is bevethetjük. Nagyon figyeljünk, hogy csak nagyon jó minőségű, bio alapanyagokat vásároljunk a házi kencénkhez, máskülönben rosszul sülhet el a dolog. Személy szerint a Panarom illóolajait, hidegen sajtolt növényi olajait, vagy a Konzol féle kakaó- és sheavajat ajánlom. Cink-oxidot (ZnO) tudunk venni bármelyik patikában, méhviaszt pedig érdemes a termelőtől beszerezni.

napv3.jpg

Most pedig leírom, hogy mit, miért tegyünk a napvédő krémünkbe:

  • A shea vaj táplálja a bőrünket, emellett gyulladáscsökkentő hatással bír.
  • A kakaóvaj csökkenti a bőr kiszáradását, javítja annak rugalmasságát, gazdag telítetlen zsírsavakban, hatékony fényvédő, és szép egyenletes barnaságot kölcsönöz a bőrünknek.
  • A sárgarépa, vagy körömvirág macerátum a béta-karotin tartalma miatt kerül a napvédőnkbe, mivel fényvédő és gyulladáscsökkentő hatása van.
  • A levendula illóolaj gyulladáscsökkentő, és kiváló égési sérülésekre is.
  • A cink oxid antibakteriális, gyulladáscsökkentő, ám ami a legfontosabb, hogy erős fényvisszaverő tulajdonsággal rendelkezik, így ez nem maradhat ki!
  • A méhviasz pedig segít a vízlepergetésben, így ha vízpartra tervezzük a szabadságunkat, érdemes beletenni.

koll_2.jpg

Napvédő krém ( 50 g):

Hozzávalók:

  • 25 g shea vaj
  • 10 g kakaó vaj
  • 6 g sárgarépa /körömvirág macerátum
  • 5 g ZnO
  • 1 ml (25-30 csepp) lavandula angustifolia illóolaj (Panarom, vagy Pannonhalmi)
  • 2 g méhviasz

Elkészítés:

Vízgőz felett egy tiszta edényben felolvasztjuk a shea vajat, a kakaóvajat, és a méhviaszt. Ha teljesen felolvadtak az összetevők, levesszük a gőzről, és hozzákeverjük a sárgarépa/körömvirág macerátumot, belekeverjük a cink-oxid port, és az illóolajat is. Addig keverjük, amíg már nem ül le a ZnO a tál aljára. Ekkor 50 g-os tégelybe töltjük, kihűtjük, és irány a strand! Hónapokig ne tároljuk, mivel magas a telítetlen zsírsav tartalma, ami avasodásra hajlamos. Én éppen ezért inkább kisebb adagokban készítem el! Ha netán mégis megmaradna, nyugodtan használhatjuk a kisbabánk popsijára védőkrémként!

napv5.jpg

 

Címkék: Aromaterápia Napvédelem Bőrápolás Házi kozmetika

A bejegyzés trackback címe:

https://iz-illat-varazslat.blog.hu/api/trackback/id/tr126468977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása