Ez most nem a Magyar népmesék paródia, hanem a házi kemencés, nyújtott rétes!

rétes2.jpg

A családom idős tagjai szerint egy lány csak akkor mehet férjhez, ha tud rétest nyújtani. A férjhezmenetel már megtörtént, a rétesnyújtás eddig váratott magára. Kivételesen ma ragaszkodtam a hagyományokhoz a receptet illetően. A rétessütés nem is olyan bonyolult mint gondolnánk, szóval a szuperanyáknak biztosan menni fog! Először viszont nézzük a személyi feltételeket.

Kell egy nagymama, aki lefoglalja a kisbabát, egy nagypapa, aki befűti a kemencét. Kell egy apa, aki finom hűsítő italt készít a szorgos hadseregnek, egy nagybácsi és egy anya, aki a rétest készíti. Ja, és persze kellenek a dédimamák és a nagy-nagybácsi, hogy legyenek akik tesztelik a végeredményt és fokozzák a hangulatot.

A tészta bedagasztása hála a 21. századi gépeknek, már pofonegyszerű, a nyújtás pedig kifejezetten vicces az udvaron a nagy szélben. Hol a rétesliszt megy a szádba, hol a tésztát akarja elfújni a szél. Ennyit rég nevettünk a bátyámmal. A sütés már gyorsan megy a kemencében, a fogyasztással, meg az éttermi kritikusokkal sincs gond.

 

réteskollázs.jpg

Fahéjas almás, és meggyes mákos nyújtott rétes:

Hozzávalók:

  • 60 dkg rétesliszt
  • 6 dkg sertészsír
  • 3 tojás sárgája
  • kb 0,5 liter langyos víz
  • só, ecet

Fahéjas almás töltelék:

  • 5-6 db hámozott, reszelt alma
  • 10 dkg cukor (amelyiket használod)
  • fahéj, friss citrom leve

Meggyes-mákos töltelék:

  • 25 dkg magozott, négybe vágott meggy
  • 25 dkg darált mák
  • 10 dkg cukor (amelyiket használod)
  • friss citrom leve

Elkészítés:

Dagasztókaros robotgép edényébe tesszük a lisztet, zsírt, tojássárgáját, és elkezdjük keverni. A langyos vízhez adunk kevés, kb 1/2 evőkanál ecetet, 1 kávéskanál sót, és apránként adagoljuk a keverékhez. Addig adagoljuk, amíg el nem érjük azt a tipikus kelt tészta állagot, ne legyen se túl lágy, se túl kemény. A tészta ha elválik az edény falától, és kezd hólyagosodni, készen van. Ezután kettészedjük, és egy tálcára cipózzuk, megkenjük olvasztott zsírral a tetejét, és előmelegített lábossal letakarjuk. Fél órát pihentetjük. Ha jó idő van, irány a kert, egy asztalt leterítünk tiszta lepedővel, megszórjuk rétesliszttel, és öklöző mozdulatokkal, a tészta alá nyúlva elkezdjük azt kifele húzni. Jó ha ketten csináljuk, gyorsabban nyúlik. Ha már átlátszó a tészta, de nem lyukas, rátesszük egyenletesen a tölteléket, és óvatosan feltekerjük. Zsírozott, lisztezett tepsire tesszük, tetejét szintén megzsírozzuk, kicsi pihentetés után már sütjük is a kemencében. Éghet a zsííír!

rétes5.jpg

 

Két szelet után garantáltan jóllaksz, igazi kalóriabomba, ettől hamar nő a feneked, ne egyél sokat! Ha meg bírod állni...

Extrák: hagyományos, gyerekbarát, laktózmentes

Címkék: Laktózmentes Gyerekbarát Hagyományos

A bejegyzés trackback címe:

https://iz-illat-varazslat.blog.hu/api/trackback/id/tr46397023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása