m2_3.jpg

Mézeskalácsot sütni nem nagy dolog. De ha se liszt, se tojás, se tejszármazék nem kerülhet bele, úgy már igazi kihívás. Ma én is megpróbáltam a lehetetlent, és kijelenthetem, nagyon finom lett. Az igaz, hogy az íze nem olyan, mint a klasszikus mézeskalácsé, de be lehet újítani, így is finom, ráadásul nem terheli a gyomrot. Babáknak nem ajánlom, mert mézet és diót tartalmaz, ami allergén lehet a számukra.

És hogy miért csak most jövök a mézeskalács recepttel? Ennek az az egyszerű magyarázata, hogyha túl korán sütök, akkor karácsonyig lába kél a süteményeknek... Így viszont gyorsan megtöltöm a fémdobozaimat, és van esélyük jövő hétig. Ti, akik már három tepsivel sütöttetek mézeskalácsot, gondolom már mind meg is ettétek, szóval kipróbálhatjátok ezt, hogy maradjon valami az ünnepekre is! Hajrá!

m4.jpg

Mindenmentes mézeskalács:

Hozzávalók:

  • 100 g amaránt liszt
  • 100 g darált dió
  • 100 g kókuszliszt
  • 2 evőkanál útifűmag héj
  • 5 evőkanál vegyes virágméz (Simon Méhészet, Környe)
  • 1/2 evőkanál szódabikarbóna
  • 2 evőkanál mézeskalács fűszer ( vagy: fahéj, gyömbér, szegfűszeg, csillagánizs őrölve)
  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • víz
  • díszítéshez: negyed diódarabok, aszalt fekete cseresznye, vagy más aszalvány

m3_2.jpg

Elkészítés:

A liszteket, a darált diót, szódabikarbónát, fűszereket és az útifűmag héjat összekeverjük, majd hozzáadjuk a 35 fokra melegített mézet, és a szobahőmérsékletű kókuszolajat. Lassan adagolunk hozzá kevés vizet addig, hogy gyúrható állagú tésztát kapjunk. A kókuszliszt miatt kicsit morzsálódik, ne ijedjünk meg, folytassuk a gyúrást, ha nagyon nem akar összeállni, adjunk hozzá még kevés útifű maghéjat, és vizet. Ha meggyúrtuk a tésztát, tegyük 20 percre hűtőbe. Ezután nyújtsuk amaránt liszttel megszórt deszkán ujjnyi vastagra, és szaggassuk ki tetszés szerinti formákra, vagy gyúrjunk belőle kis golyókat. A golyók tetejét díszítsük a dióval, és az aszalványokkal. Ezután 200 fokra előmelegített sütőben 15 percig pirosra sütjük őket. Aki szeretné díszítheti a formákat citromlével kikevert porcukorral. Én már nem igényelnék extra kalóriát, ezért csupaszon hagyom őket.

m5.jpg

Extrák:

Gluténmentes, Tejtermékmentes, Laktózmentes, Tojásmentes, Mindenmentes, Rizsmentes, Kukoricamentes, Szójamentes, Vegetáriánus, Gyors, Gyerekbarát, Karácsony, Ételintolerancia

m1_2.jpg

Ha tetszett a recept, kövess a facebook-on! Hamarosan újabb recept következik!

Címkék: Karácsony Gyors Vegetáriánus Gluténmentes Laktózmentes Tojásmentes Nasi Ételintolerancia Kukoricamentes Szójamentes Rizsmentes Mindenmentes Tejtermékmentes

A bejegyzés trackback címe:

https://iz-illat-varazslat.blog.hu/api/trackback/id/tr746993387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bambusz_reni 2014.12.18. 22:38:50

köszi, épp ilyent kerestem :) anyukák, ha nem csak süttök, de főztök is sokat, és lesz használt sütőolajotok, gyűjtsétek össze, és vigyétek el a kijelölt Mol töltőállomásra. jó dolog, hogy ne a lefolyóba öntsük... glurl.co/b-olaj