Joghurtkészítés házilag

 2014.09.11. 22:05

j8.jpg

Joghurtot készíteni otthon nem nehéz, viszont szükségünk van hozzá egy-két megfelelő eszközre. Amellett, hogy örömöt és boldogságot okoz, ha mindent összeszámolunk jóval olcsóbb a bolti változatnál. Az íze mennyei, nem lehet egy lapon említeni a bolti társaival a minőségét illetően.

koll1_9.jpg

De kezdjük az elején. Szükségünk van jó minőségű házi tejre. Boltit is választhatunk, de a végeredmény nem ugyanolyan. Emellett be kell szereznünk baktérium kultúrát, amit kifejezetten joghurt készítéséhez alkalmaznak. Ez nem egy drága dolog, érdemes egyszerre nagyobb adagot vásárolnunk, és a fagyasztóban sokáig eláll a kapszulákban. Itt be is tudjátok szerezni a kultúrát, illetve sok okosságot olvashattok Panni oldalán a sajt és joghurtkészítésről.

koll2_9.jpg

Ha megvan a tej, a kultúra, már csak maghőmérő kell, és egy nagy befőttes üveg. Sokféle receptet találhattok, leírom, hogy nekünk hogy vált be a legjobban.

 

Joghurt házilag:

Hozzávalók:

  • 5 liter házi tej
  • 1 baktérium kultúra kapszula

Megjegyzés: Ha kevesebb tejből készítjük, arányosan osztjuk a kapszula tartalmát.

koll3_5.jpg

Elkészítés:

Ha házi tejet vásároltunk, felforraljuk, ha pasztőrözöttet, akkor 86 celsius fokig melegítjük. Közben a befőttes üvegünket alaposan megtisztítjuk, és szárazra töröljük. Az aljába helyezzük a kapszulát, és elkeverjük kevés langyos vízben. A tejet ezután lehúzzuk a tűzről, és maghőmérővel ellenőrizzük a hőfokát. Amikor 46 celsius fokra hűl, beletöltjük az üvegbe. Hivatalosan 42 celsius fokra kell hűteni, de mivel az üveg is hideg, mire beletöltjük, pont jó lesz a hőfok. Lezárjuk az üveget, és bedunsztoljuk. Én jó sok polár takaró közé csavartam. Érdemes este megcsinálni, reggelre langyos lesz, amikor kivesszük a dunsztból. Ezután hűtőbe tesszük, és 10 napig eltarthatjuk.

Ha görög joghurtot, azaz a krémes változatot szeretnénk elérni, azt így csináljuk. Egy befőttes üvegre gumizzunk egy tiszta gézlapot, majd kanalazzunk rá a joghurtból. Tegyük hűtőbe, és pár óra alatt kicsöpög belőle a tejsavó, ami marad a gézen, az pedig a krémesen lágy görög joghurt.

koll4_1.jpg

Nincs más hátra mint fogyasztani ízlés szerint. Nemsokára ehhez is adok nektek ötletet! Addig is joghurt készítésre fel! Ha egyszer kipróbálod, nem fog kelleni a bolti! :)

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iz-illat-varazslat.blog.hu/api/trackback/id/tr746690165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása