Na de mi a szösz az a bulgur?

 2014.06.24. 11:09

bulgur5.jpg

Általában nem ér meglepetésként, ha valaki csodálkozó szemekkel néz rám, ha olyan alapanyagokat használok az ételek elkészítéséhez, amit a nagy átlag nem. Szerencsére, ahogy egyre többet mozdulnak ki az emberek külföldre, vagy találkoznak más kultúrájú emberekkel, annál inkább elfogadóbbak lesznek az új ízekkel szemben. Ettől függetlenül mindig van, aki szerint én fedeztem fel a spanyol viaszt.

bulgur1.jpg

A mai ebédhez bulgurt használtam. Lássuk a Wikipédia mit ír róla:

"A bulgur tulajdonképpen tört búza, Magyarországon a török éttermekben „török rizsnek” is nevezik. Leginkább a közel-keleti és a török konyha által kedvelt köret. A még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik . Mivel a bulgurt előzetesen párolják, ezért a magyarok által ismert búzadarától eltérően jóformán alig kell főzni, akár elég csak vízzel leforrázni. Az íze enyhén a dióra emlékeztet.A bulgur kétféle méretben kapható: van nagyobb, rizsszem nagyságú fél-egész búzaszemekből álló, és egészen apróra tört, a búzadarához hasonlító. Előbbit köretként fogyasztják, utóbbi saláták, főtt ételek alapanyaga."

bulgur4.jpg

És akkor jöjjön hozzá a recept!

Zöldséges-marhahúsos bulgur

Hozzávalók:

  • 250 g bulgur
  • 500 g darált marhahús
  • 1 db közepes cukkini
  • 2 db sárgarépa
  • 1 csokor kapor
  • 1 pohár natúr joghurt
  • 150 g reszelt sajt

Elkészítés:

Másfélszeres vízmennyiséggel megfőzzük a bulgurt. Én ismét a "barátnőmet", azaz a rizsfőzőt használom, így erről már le is van a gond, miután beletesszük a hozzávalókat és bekapcsoljuk. Eközben egy serpenyőbe kevés olíva olajat öntünk, rátesszük a marhahúst, elkezdjük pirítani. Ha már félkész, hozzáadjuk a kockára vágott cukkinit, és a felkarikázott sárgarépát. Amint megpirulnak, rátesszük az apróra vágott kaprot, átforgatjuk, és egy tűzálló, olíva olajjal kikent tálba tesszük az elkészült bulgurral együtt, és összekeverjük. Amennyiben szeretnénk, hogy szaftosabb legyen, teszünk hozzá egy pohár natúr joghurtot, majd megszórjuk reszelt sajttal a tetejét, és 180 fokon 20 percig sütjük.

 

Extrák:

Tojásmentes, Gyerekbarát, GYORS: 35 perces

Címkék: Gyors Gyerekbarát Tojásmentes

A bejegyzés trackback címe:

https://iz-illat-varazslat.blog.hu/api/trackback/id/tr586405585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.