Sokszor járok a helyi piacra, szeretem a friss áruikat. A minap kedvenc bácsinknál vásároltunk, aki felhívta a figyelmem a friss kelbimbóra, amit előző nap szedett. Egyből elkezdett járni az agyam, hogy mit is készíthetnék belőle. A kelbimbó az a zöldség, amit gyerekként szinte senki sem kedvel kissé kesernyés íze miatt, viszont bővelkedik vitaminokban, ásványi anyagokban. Kifejezetten magas a K-, és C- vitamin tartalma, de sok benne a folsav, A vitamin, Mangán, Kálium, és B1, B6 vitamin is. Emellett találunk benne Omega 3 zsírsavat, vasat, foszfort, Magnéziumot, Rezet, Kalciumot. Ezek után mindenképpen érdemes lenne fogyasztani, és mikor máskor, mint amikor szezonális.
Ha eddig nem tudtad, hogy most van a szezonja, akkor nyomás a piacra, szerezd be te is!
Zöldséges-csirkés tönkölytészta
Hozzávalók:
- 10 db kelbimbó
- 2 db közepes sárgarépa
- 100 g fejtett bab
- 1 csirkemell
- 250 g tönköly tészta/ rizstészta
- kurkuma, só, olíva olaj
Elkészítés:
A megtisztított kelbimbót, a babot, és a karikázott sárgarépát sós vízben megfőzöm. A tésztát is kifőzöm sós, olíva olajas vízben. A csirkemellet felkockázom, sózom, és kevés olíva olajon megpirítom, félidőben kevés kurkumával megszórom. Ha elkészült, rászedem a megpuhult zöldségeket, kicsit átsütöm őket együtt. Végül tésztára halmozom a húsos zöldségeket. Ez a recept hús nélkül is működik. Gluténérzékenyek rizstésztával készítsék.
Extrák: Tejtermékmentes, Laktózmentes, Tojásmentes, Rizstésztával Gluténmentes, Gyerekbarát, Gyors, Kukoricamentes, Szójamentes, Ételintolerancia, Ebéd, Vacsora