A csodálatos mandarin

 2014.08.28. 22:00

clementines-318210_1280.jpg

Most nem Lengyel Menyhért pantomim-meséjéről, és még csak nem is Bartók Béla balettzenéjéről lesz szó, hanem a mandarin illóolajáról, ami tulajdonképpen mandarin esszencia.

Hogy miért is esszencia és nem illóolaj? Mivel az illóolajok vízgőz desztilláció során keletkeznek, a mandarin esszencia pedig a gyümölcs héjának hidegen sajtolása folyamán nyerődik ki. Latin neve Citrus reticulata ze. A "ZE" jelölés jelenti, hogy az esszencia a gyümölcs héjából származik. A továbbiakban viszont illóolaj néven fogom használni, a köztudatba is inkább így ivódott be.

mandarin-93684_1280.jpg

Jelmondata pedig: Játékos kedvvel, vidáman élj!

Kémiai összetevői között található

  • limonén
  • gamma-terpinén
  • furokumarin.

sun-159392_640.png

A furokumarinokról azt kell tudni, hogy fényérzékenyítenek. Éppen ezért ügyelnünk kell arra, hogy ha bármilyen krémben használunk furokumarin tartalmú illóolajat (citrusfélék), ne tegyük ki a bőrünket se napsugárzásnak, se UV fénynek, mert foltosodás léphet fel az érintett bőrfelületen. Amennyiben mandarin illóolajas testápolót készítettünk magunknak, használjuk este, fürdés után. 10-12 órán át tart a hatása, így reggel már napozhatunk, vagy akinek igénye van rá szoláriumozhat. Télen bátrabban használhatunk furokumarin tartalmú illóolajakat, hiszen nincs olyan erős napsugárzás. (Nem a síelőkre és a szolisokra gondoltam). De ha biztosra akarsz menni, használd este.

Színe sötétzöld

mandarin.jpg

Pszichés hatását tekintve idegi kiegyensúlyozó, szorongásoldó, nyugtató, lazító.

Fizikai tulajdonságai, hogy elősegíti az emésztést, és enyhén hashajtó hatású.

Kozmetikában kiválóan alkalmazható heges bőr kezelésénél, hegolaj részeként, nagyon jó bőrerősítő, és feszesítő.

tangerines-4786_1280.jpg

Javasolt:

  • álmatlanság
  • szorongás
  • izgatottság
  • emésztési zavarok
  • felfúvódás
  • gyomorfájás esetén

Külsőleges alkalmazása biztonságos, egészen kicsi babák esetében is, azonban a mennyiség pontos meghatározása miatt forduljunk szakképzett aromaterapeutához. Mindig növényi olajjal keverjük el az illóolajat, egyéb esetben bőrirritációt okozhat.

bath-20480_1280.jpg

Egy kis recept:

Ha szeretnél ellazulni a mandarin kellemes illatával egy fárasztó nap után, fogj egy kis tálkát, és tegyél bele 1 evőkanál mézet, vagy tejszínt. Ehhez adj felnőtt esetében 8-10 csepp mandarin illóolajat, gyerek (nem baba) esetében 4-5 cseppet, majd készíts kellemes meleg fürdőt, és add hozzá ezt a keveréket. Indulhat az aromás relaxálás.

Vigyázz! Tisztán sose add a vízhez az illóolajat, mert vízben nem oldódnak, ehhez kell a méz, vagy tejszín, mivel ezek lesznek az oldószerei. Ha tisztán teszed a vízbe, kicsapódik az illóolaj a bőrödre, és amellett, hogy erőteljes bőrpírt okozhat, viszketést, fájdalmat is előidézhet. És akkor a relaxálásból nem lesz semmi.

Ha szívesen olvasnál arról, hogy hasfájós-bukós kisbaba esetében milyen módszereket alkalmazhatsz, többek között a mandarin illóolaját is, kattints ide!

Amennyiben a jó minőségű illóolajok kritériumait ismernéd meg, illetve, hogy mire figyelj a vásárlásnál, olvasd el ezt!

Kellemes relaxálást kívánok! :)

Címkék: baba Aromaterápia Bőrápolás Házi kozmetika

A bejegyzés trackback címe:

https://iz-illat-varazslat.blog.hu/api/trackback/id/tr206646495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása