sesam2.jpg

Ma úgy döntöttem, hogy a szezámolajról fogok írni nektek. Nem tudom, hogy használjátok-e a konyhában, de ma elárulom, hogy nemcsak salátákhoz kiváló, hanem testápolóként is tökéletesen funkcionál.

sesam.jpg

A Sesamum nemzetségnek 18 faja létezik, ezek közé tartozik a Sesamum Indicum, a legrégebben termesztett olajnövény Afrika, és Ázsia területén. A szezám növény toktermése tartalmazza a magokat, körülbelül 80-100 darabot,  amelyekből hidegen sajtolják az olajat.

Szerkezetét tekintve bővelkedik többszörösen telített zsírsavakban, mint például linolsav, és linolénsav.

Ezek esszenciális zsírsavak, amikről azt érdemes megjegyezni, hogy a szervezetünk nem képes előállítani, viszont a működéséhez nélkülözhetetlen, ezért külső forrásból kell azt pótolnunk.

A szezámolaj tartalmaz olajsavat, ami az egyszeresen telített zsírsavak csoportjába tartozik, és megjelennek benne kisebb mennyiségben telített zsírsavak is, mint például palmitinsav, sztearinsav, és az arachidonsav. A, B, E vitaminokban gazdag,kitűnő kalcium forrás.

oil-316591_1280.jpg

Egy rendkívül gyorsan felszívódó olajról van szó, nagyon könnyen bejut a bőrbe, így azoknak tökéletes választás, akik nem kedvelik a zsíros utóhatást a bőrön. Súgok, például a pasiknak! :)

Remekül hidratál,antiallergén, melegítő, és méregtelenítő hatású.

Az ajánlásom a következő, ne csak belsőleg fogyasszuk, hanem kenjük a bőrünkre is.

sesam3.jpg

Hogy ki, mikor, miért, és mennyit egyen, kenjen?

  • Akinek magas a koleszterinszintje, vegyen be belsőleg napi 3x1 mokkáskanál szezámolajat ( Figyelem, a gyógyszert nem helyettesíti, orvosi javaslatot nem ír felül)
  • Akkor is alkalmazhatjuk belsőleg- napi 3x1 mokkáskanál, vagy a salátánkon, egyéb ételünkön elfogyasztva, mivel ez egy táplálék- ha kimerültünk idegileg, feledékenyek vagyunk, csontritkulásunk van, vagy szükségünk van extra kalciumra, illetve ha szeretnénk méregteleníteni a szervezetünket (bár ez önmagában nem elég méregtelenítéshez, de kiegészíti azt)
  • Kenjük a benedvesített bőrünkre, ekcéma, pikkelysömör, száraz, irritált, sérült, érzékeny bőrfelület esetén
  • Mivel van egy kis fényvédő hatása is, bár nem túl magas, ( 2-4 SPF) felhasználhatjuk napvédő krém készítéséhez
  • Testápolónak is tökéletes ha nem akarunk zsírban úszni, egészítsük ki kedvenc illóolajunkkal, máris nem fognak szezámmagnak nézni az irodában. (Vagy a baba-mama klubban)
  • Emellett fogyasszuk bátran salátákhoz, krémlevesekhez, zöldségekhez (ne csak a magot, az olajat is)

A minőség itt is fontos, én a Panarom Sesamum Indicum hidegen sajtolt olaját ajánlom.

biscuit-93171_1280.jpg

Ezeknél a receptjeimnél használhatsz szezámolajat is a receptben szereplő olaj helyett!

A képek forrása: pixabay.com, Pinterest

 

 

 

Címkék: Aromaterápia Bőrápolás Szezámolaj

A bejegyzés trackback címe:

https://iz-illat-varazslat.blog.hu/api/trackback/id/tr326604995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása