Azon gondolkoztam délután, hogy hogyan tudnék olyan süteményt sütni, amibe nem kell tenni se tojást, se glutén tartalmú lisztet, se tejterméket. És jelentem sikerült, a végeredmény pedig felülmúlta a várakozásomat. Így bátran ajánlom a receptet azoknak, akik összetett diétára vannak ítélve, vagy csak besokallt a szervezetük a sok túl édes, lisztes süteménytől, netán fogyókúráznak. És mikor máskor süssünk, mint egy esős délutánon, amikor úgysem tudunk szabadtéri programot szervezni. Jöjjön az én sárgabarackos kölestortám!
Te sütöttél már kölestortát? Melyik a kedvenc recepted?
Sárgabarackos kölestorta:
Hozzávalók:
Tészta:
- 200 g köles
- 2 evőkanál rizsliszt
- 1 evőkanál kakaópor
- 6 dkg nyírfacukor/méz
- 5 csepp 100% tisztaságú Bio citrom illóolaj (Citrus limonum, Panarom)
Krém:
- 100 g rizspehely
- 4 dl víz
- 5 dkg nyírfacukor/méz
- 1 csomag bio vaníliás pudingpor, vagy ugyanennyi keményítő+ vaníliarúd
Díszítés:
- 2 db sárgabarack
Elkészítés:
Megfőzzük a kölest sima vízben, majd ha megfőtt, hozzákeverjük a rizslisztet, a kakaóport, és a nyírfacukrot. Ha nagyon keménynek érezzük, tegyünk bele kevés vizet. Kiolajozott tepsiben, vagy tortaformában 180 fokon 15 percig sütjük. A krémhez felteszünk 3 dl vizet, a rizspehellyel a tűzre, a maradék vízben elkeverjük csomómentesen a pudingport. Ha a rizspehely kezdi sűrűsíteni a vizet, hozzáöntjük a pudingot és a cukrot, majd folyamatosan, csomómentesre keverjük. Amikor elkészül a tészta, kivesszük a formából, rákenjük a pudingot, és a tetejét szeletelt sárgabarackkal díszítjük, ízesítjük.
Extrák: Gluténmentes, Tojásmentes, Laktózmentes, Karcsúsító, Gyerekbarát, Gyors: 35 perc, Vegetáriánus, Vegán